Driel; niet meteen een plek waar je een middelbare school zou verwachten. En toch komen er al sinds 2015 dagelijks leerlingen en docenten vanuit allerlei hoeken van Nederland naar onze school.

Inmiddels bewonen we een super gaaf pand aan de Kerkstraat. Naast een studievleugel met mediatheek en een paar kleinere lokalen, vind je onder andere een dans/theaterzaal, atelier, muziekstudio, doka, mini-bioscoopzaal, nerd space en een stilteruimte. In deze ruimtes kiezen leerlingen waar ze willen zijn en wat ze gaan doen. Bijvoorbeeld meedoen aan een biologie- of scheikundeles in het lab, naar een afspraak met de docente Engels, aan een levensgroot schilderij in het atelier werken, een website programmeren of een computer uit elkaar halen in nerd space, in de stilteruimte een boek lezen, schaak spelen in de aula of buiten een potje voetballen.

Dit en nog veel meer gebeurt bij ons op school.

Daarbij worden gewoon de kerndoelen van de onderbouw aangeboden en kun je je voorbereiden op een staatsexamen. Ons vertrekpunt is wat je na VO De Vallei wil gaan doen. Als je een diploma nodig hebt, helpen we je daarbij. Heb je je oog laten vallen op een gave MBO-studie of wil je je juist voorbereiden op een coloquium doctum voor een HBO of Universiteit? Ook dat kan bij ons.

Naast de gebruikelijke schoolse vakken kun je bij ons nog veel meer ontwikkelen. Dat kunnen ‘ongebruikelijke’ vakken zijn zoals filosofie en Hebreeuws, of handige vaardigheden zoals blogs schrijven of programmeren. Als jij iets wilt ontdekken, dan gaan we samen zoeken hoe je dat kunt leren en wat of wie je daarbij nodig hebt.

Bij ons leer je ook minder grijpbare dingen, zoals samenwerken, overleggen, naar elkaar luisteren, oog hebben voor een andere manier van denken, nuances achter dingen leren zien, eigenaarschap, ondernemersvaardigheden, etc.. Je kunt dit rijtje vast zelf nog aanvullen met andere dingen die voor jou belangrijk zouden zijn. Eigenlijk zijn het allerlei vaardigheden die je nu (en later) enorm van pas komen.

 

 

Karst (16 jaar)

Waarom heb je gekozen voor VO De Vallei?

Ik verveelde mij op mijn oude school; ik denk dat het reguliere systeem voor mij niet werkte. Ik leerde in sneller tempo, leraren konden mij niet bieden wat ik graag wilde en kwam tot stilstand.

Ik sleepte mezelf naar school; ik was moe en had buikpijn. Ik heb toen nog een IQ test gedaan, waar uitkwam dat ik een hoger dan gemiddeld IQ heb en hoogbegaafd ben. 

Ik ging naar coach voor tips, ik was bang om uit het systeem te stappen. Ik geloofde eerst nog dat het goed zou komen. Dat er oplossingen binnen regulier onderwijs waren voor mijn snelle hoofd.

Via via had ik wel van De Vallei gehoord en ben naar een informatie avond gegaan. Het leek mij en mijn ouders een optie om serieus te nemen. Tijdens de kijkdagen voelde ik mij meteen op mijn gemak. Het grootste verschil met mijn oude school, is de vrijheid die ik hier heb om mijn eigen leren  vorm te geven en het soort mensen. Je kunt hier echt jezelf zijn. Hoogbegaafd of niet. 

Wat doe je zoals in een week?

Het verschilt heel erg per dag wat ik doe.  

Eerst word ik wakker, even aankomen op school, bijkletsen; soms heb ik een actieve dag met yoga, work-out , veel socializen. De vakken, waar ik examen in wil doen, zoals maatschappijleer, scheikunde, wiskunde, Engels en Nederlands volg ik verspreid ik over de week. Met elke docent maak ik zelf afspraken over wat ik doe en op welke manier. Ik wil ook beginnen met Natuurkunde, Chinees en Informatica. In 3 jaar tijd wil ik zo mijn staatsexamens halen, wat geldt als een volwaardig diploma.

Soms lijkt wat we doen op hangen, maar sociaal leer ik dan veel. 

Ook de schoolvergaderingen leiden (op de woensdagochtend) leren mij om me voor te bereiden op het leven. De sociocratische wijze spreekt me aan. Mijn mening is even belangrijk als die van een ander, of de ander nu vele jaren langer op deze planeet loopt of niet.

Wat heb je tot nu toe geleerd? 

Ik heb in ieder geval geleerd dat het niet uit maakt welke labels er op mij geplakt zijn; hoogbegaafd, hoog sensitief. Ik ben niet alleen die labels. Ik ben gewoon Karst en die labels houd ik in mijn achterhoofd. Ik hoef me er niet zo mee bezig te houden hier. Het maakt anderen niet uit of en welke labels er zijn.  

De verhouding tussen volwassenen (coaches/docenten) en leerlingen is gelijkwaardig. De lessen zijn niet in vast systeem, dus ieder heeft ruimte om binnen eigen interesses te leren. Maar vooral in de schoolkring merk ik dat ieders mening telt. 

Zoë (16 jaar)

Waarom heb je gekozen voor VO De Vallei?

Ik zat eerst op een reguliere basisschool, die moest sluiten en in dat gebouw kwam basisschool De Vallei. Ik vond de vrijheid, die ik als kind op deze democratisch school heb ervaren, meteen leuk en ben gebleven. Vanuit hier was het voor mij logisch om naar VO De Vallei te gaan. Mijn moeder staat open voor dit onderwijs, zij had zelf vroeger moeite met het reguliere onderwijs en was erg blij voor mij dat dit nu bestaat. Mijn vader aarzelde wel, hij vond het spannend om mij de vrijheid te geven, maar hij heeft gezien dat het goed met mij gaat en dat ik verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen leven, binnen deze vrijheid. Uiteindelijk is hij trots op me en hoe ik me ontwikkel. 

Wat doe je zoals in een week?

Ik wil hier graag zijn, het is nooit saai en er is bijna altijd een vrolijke sfeer. Ik speel elke week een paar x tafelvoetbal met mijn vrienden en heb vooral veel contact met vrienden. We sparren en spelen spellen.

Ik wil uiteindelijk mijn VWO diploma halen. Ik heb met diverse docenten gesproken, van vakken waar ik interesse in heb, over hoe ik mijn examens kan gaan halen. Hier volgde een vakkenpakket uit. Dit jaar doe ik examen Engels, dus ik heb 2 x per week met deze docente, en nog een leerling, les van haar. De lessen zijn hier bijna altijd in kleine groepjes, zodat we ook altijd aan stof toekomen, waar ik verdieping in nodig heb. We werken op de manier, die voor mij het meest prettig is en waardoor de les echt persoonlijk is, op mij afgestemd. Ik leer op een prettige manier, ik leer zelf te willen leren.

Ik heb ook zang en pianoles, omdat ik het leuk vind om te doen. Doordat ik eigen keuzes kan maken is school leuk om naar toe te gaan.

Ik zit daarnaast in de sportkring en de muziekkring, waar we samen kijken wat de school nodig heeft om de beweeg- of muzieklessen te geven. We hebben per kring een budget en we hebben overleggen. 

Wat heb je tot nu toe geleerd? 

Op de basisschool heb ik van 9e tot 11e eerst 2 jaar lang gespeeld en in mijn laatste jaar heb ik besloten om de basisschool af te ronden. Ik ervaarde echt een soort switch, die ik voelde om verder te gaan.

Ik vind de verantwoordelijkheid dragen voor het halen van mijn diploma hier op VO wel moeilijk. Ik wil graag mijn vwo diploma halen, maar ondanks de coaching en begeleiding zal het studeren uit mezelf moeten komen, omdat de lessen niet verplicht zijn. De motivatie mag helemaal uit mijzelf komen, maar er zijn zoveel leuke dingen om te doen, dat ik niet altijd zin heb om te studeren. Ik leer hier wel zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. 

Ik kan hier van alles uit proberen, wat de mogelijkheid geeft om ook mijzelf beter te leren kennen. Wat vind ik leuk, of wat niet ?

Ik leer mezelf te zijn, doordat ik de ruimte krijg om alles te doen wat ik wil. Ik heb geleerd om in mijn eigen schoenen te staan.  Iedereen is welkom met wie hij of zij is.  Het voelt alsof we samen een community zijn.